vineri, 4 iunie 2010

Libertate si iubire

De libertate si iubire are nevoie un suflet pentru a pluti pe aripile fericirii, pentru a se simti usor precum vantul,  senin precum cerul, linistit precum un cantec de leagan...
In van este un suflet frumos daca nu are libertatea de a-si exprima unicitatea frumusetii lui, de a zburda, de a canta, de a fi liber sa contempleze aspectele interioare si exterioare lui cand si cum vrea... 
Unii spun ca libertatea autentica nu tine de lipsa ingradirilor fizice, ci de ale celor mentale. Cu alte cuvinte, daca te simti un om liber, asta reprezinti, chiar daca esti intr-o celula de inchisoare. Dar ce se intampla atunci cand libertatea - de a fi cum esti, fara ingradiri - iti este luata de ceilalti? Ce se intampla atunci cand in jurul tau sunt oameni total diferiti de tine, care au alte valori decat tine, care simt si gandesc atat de diferit de tine...Atunci te simti prizonier intr-o lume ce nu iti apartine si strigi dupa libertate, o chemi cu disperare, doar-doar va veni ...Tanjesti, de fapt, dupa Eliberare... eliberare de tot ce te face sa suferi, de ingradiri, de idei preconcepute; iti doresti sa ajungi intr-un loc unde fiecare are libertatea de a fi precum este, fara constrangeri ilogice si daunatoare din partea celor din jur.
Cati dintre noi mai au curajul sa fie ei insisi in contact cu ceilalti, cati dintre noi au curajul de a-si recunoaste si trai adevarata personalitate, de a-si exprima adevaratele sentimente si convingeri? Oare suntem cu adevarat o societate libera, in sensul cel mai profund al cuvantului? Traim noi oare intr-o societate a libertatii individuale autentice sau a etichetarii?
Si iubirea.... ce ar fi libertatea fara iubire? Iubire autentica, fara conditii. In momentul in care iubirea incepe sa puna conditii, ea nu se mai numeste iubire si capata tenta de dominare, posesivitate si egoism, iar sentimentul de libertate dispare. Libertatea si iubirea sunt atat de strans intercorelate. Ce alt sentiment iti da senzatia ca zbori spre cele mai inalte culmi, ca esti cel mai liber si mai fericit om? Nu te poti simti ingradit in iubire, ci doar total liber. Cert este ca una fara cealalta nu se poate. Daca esti liber, insa nu ai iubire, e ca si cum ai fi prizonier. Daca ai iubire, insa nu ai libertate, atunci... fie nu este iubire autentica, fie, in scurt timp, vei descoperi ca ingradirile care te faceau sa te simti captiv au disparut, pentru ca iubirea are darul acesta: de a trece peste tot, de a ne da curajul si puterea sa sfaramam ingradirile.
Libertate si iubire...Demult nu am mai tanjit atat de mult dupa ele....


3 comentarii:

  1. Revelator! Cata dreptate ai... nu am mai privit lucrurile asa dar pe masura ce citeam imi dadeam seama ca sunt legate inevitabil. In ziua de azi, libertatea, de orice gen, e restransa. Si se mai intreaba unii de ce nu suntem in stare sa iubim.

    RăspundețiȘtergere
  2. :(((((((
    mi-au dat lacrimile :((((
    tanjim cu totii dupa libertate si iubire/separat sau impreuna.cand le avem nu le vedem si cand nu le avem ni le dorim incat nu vedem ca de fapt exista :((((

    RăspundețiȘtergere
  3. Cata dreptate ai cu acest articol. E foarte adevarat ca pentru o viata senina e necesar libertatea interioara si iubirea. De mult am gandit asta. Dar refuzam sa le dobandim pentru nimicuri. Sau e o lene afurisita.

    RăspundețiȘtergere